18 de febr. 2014

Macianet el ventallenc, Manel Ollé

Manel Ollé
Macianet el Ventallenc
Pagès edicions

Macianet, el ventallenc, editat per Pagès edicions, és un recull de relats que es vertebra a través del Macianet, un noi de les Ventalles (Montsià) que va creixent amb el passar de les pàgines. Però l’autèntic protagonista és el paisatge i l’amor per la terra.
El llibre esdevé un ampli repertori de contalles, històries i records on apareixtot un món de símbols i de reflexions sobre la natura, la terra i el treball.
Un dels aspectes més remarcables del llibre és que Ollé acut al rescat d’una gran varietat de paraules en vies d’extinció, gairebé totes relatives al paisatge i al treball: bledanes, camallades, tracalets, herba pedrenca, servera, cafissos, portenca, crestó, talequeta, corrinyar, cadap d’oli, junyir, selletó, feltre, apanyussar, fulla hedrera, calàndria, meleca, fogaina, fustinyol,
sísera, arabogues, borriment, xafurnar, blanejar, solrames, bròfega, catxapera,casup, casinyol, xàpol, farbalans, fetgenca, acaçar, cavegó, escadorsada, catxap, baciu, xurmar, versim, falandura, eixaura, muranyet, xixella, garranxo, carranc, mardans,...
També cal remarcar els diversos refranys i frases fetes que no necessiten explicació: sac buit no s’aguanta; gos fart no caça; batre només per la palla; de badar fan pagar un ral..
En definitiva, el paisatge i la història d’una terra feta paraules

Macianet el ventallenc és l'obra que s'ha escollit en homenatge a Manel Ollé des del Club de Lectura de la Biblioteca, i aquesta tarda, hem pogut celebrar la trobada acompanyats per l'autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada