10 de nov. 2012

Las leyes de la frontera, Javier Cercas

Javier Cercas
Las leyes de la frontera
Barcelona : Mondadori, 2012
L'escriptor Javier Cercas torna a triar la transició i Girona com a escenari per a la seva última novel·la, després de set anys de silenci.

En lloc de fixar-se en l'alta política, fa un viatge als ambients més foscos de la delinqüència. La vida dels tres protagonistes de "Las leyes de la frontera", que sortirà en català al novembre, funciona com un retrat del seu destí, i també com la radiografia d'una època. Una història absorbent, dura i  romàntica, centrada en les relacions de tres personatges: el Zarco, un quinqui atracador de bancs que té el seu moment d’esplendor als anys 70 i primers 80 i després entra en declivi; el Gafitas, un estudiant que s’apropa  al Zarco en l’adolescència, i la Tere, la jove que es mou entre tots dos a Girona, aleshores una desarranjada ciutat de províncies que intenta treure el cap en el primer postfranquisme.

Javier Cercas ha explicat:  “No ho sé, si és un homenatge a Girona. Estaria bé que ho fos.” Sobre la frontera a la qual es refereix en el llibre ha dit: “És una frontera física, simbòlica i també moral.”Las leyes de la frontera' és un retrat d'aquella ciutat de barraques i immigració que començava a l'altra banda del riu Ter. "D'aquell món llunyà, i alhora tan proper per als qui vivíem a la ciutat, de barracons i misèria indescriptible", assegura Cercas.
Delinqüents marginals i personatges decadents es mouen entre les pàgines del seu nou llibre. Per a crear-los, però, l'escriptor gironí admet que no tot és inventat, sinó que beu de la realitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada