18 de nov. 2013

L'horitzó primer, Joan Todó

Joan Todó
L'horitzó primer
L'avenç 2013

El protagonista (i potser també narrador) d'aquesta novel·la es troba en una cruïlla vital: l'han fet pregoner de festes al seu poble, just en el moment que ha de tornar-hi a viure, immers en un conflicte laboral. És per això que s'ha d'enfrontar a unes preguntes sense resposta òbvia: ¿què és ser d'un lloc? ¿És possible tornar als orígens?

un tractat quàntic sobre la Sénia. En els seus passejos l’autor topa amb personatges fantasmagòrics que habiten la frontera entre la consciència i el record, el rebaten, el contrarien, el sorprenen, l’escarmenten. I amb la seua ajuda traça una història polièdrica de la regió: el present de les festes (amb les pubilles, els balls, els bous, els discursos, ), l’economia pròspera recent i l’actual malmesa, la geografia mil·lenària i evocativa, les onades migratòries, la construcció del pantà, els boscatges de Beseit, els rius que s’assequen i les ferides de totes les conteses.

El llibre sobreïx, de vegades. És com si Todó no en tingués mai prou, del seu poble. Li trau suc i més suc. I em puc imaginar com li pugen els colors a les galtes quan confessa el que de debò sent.

Com sempre, podeu escoltar aquesta recomanació al programa Biblioones, on a més trobareu:
- L'entrevista: D'una banda, Santi Borrell, poeta penedesenc, ens presenta el seu 2n llibre de poemes "Fragments d'una pedra". Per l'altra, l'escriptora Rosa Regàs i la cantautora Montse Castellà ens conviden a l'homenatge a Jesús Moncada en motiu del 25è aniversari de la publicació de Camí de Sirga.
- Sintonia: Fast Car de Tracy Chapman


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada